Skip to content

Kõigepealt pane kirja, millistel päevadel ja milliseid toidukordi pead ise valmistama. Võib-olla keskendud ainult hommikusöökidele või hoopis õhtusöökidele ja vahepaladele – see sõltub sinu nädalaplaanist. Kui tead, millal süüa teha, mõtle läbi, mida sellel ajal eelistad süüa.

Kuidas alustada?

Kõigepealt pane kirja, millistel päevadel ja milliseid toidukordi pead ise valmistama. Võib-olla keskendud ainult hommikusöökidele või hoopis õhtusöökidele ja vahepaladele – see sõltub sinu nädalaplaanist. Kui tead, millal süüa teha, mõtle läbi, mida sellel ajal eelistad süüa.

Kui menüü on paigas, vaata üle, kas su toidukorrad on tasakaalus – kas need sisaldavad piisavalt kasulikke rasvu, valke, süsivesikuid ja värskeid toiduaineid. Loe lisaks tervisliku toitumise kohta siit.

Seejärel vaata üle, millised toiduained sul kodus juba olemas on ja mida on vaja juurde osta. Koosta konkreetne ja selge poenimekiri, et vältida igapäevast poes käimist (mis võtab palju aega) ning impulssoste, mis sageli toovad kaasa suurema rahakulu.

Toitude planeerimise eelised

  • Säästad aega. Nädala sees ei pea pidevalt poe vahel jooksma ega mõtlema, mida süüa teha.

  • Säästad raha. Väljas lõunatades või Wolti tellides kulutad rohkem. Samuti kipuvad impulssostud poeskäikudel rahakulu suurendama, eriti tühja kõhuga poes käies.

  • Vähem ebatervislikku söömist. Planeeritud menüü vähendab snäkimist ja maiustuste söömist.

  • Aitab saavutada eesmärke. Olgu eesmärgiks kaalulangus, lihasmassi kasvatamine või lihtsalt tervislikum eluviis – teadlik ja planeeritud toitumine aitab neid kiiremini saavutada.

Ideid, mida ette valmistada

  • Hommikusöök: üleööpuder on lihtne ja kiire valik. Sega eelmisel õhtul kokku näiteks riisihelbed, mandlipiim, marjad või valgupulber, hoia segu külmikus ja hommikul saad kohe süüa.

  • Lõuna: valguallikad (kana, tofu), köögiviljad ja teravili (riis) sobivad hästi. Valmista eelmisel õhtul ja soojenda järgmisel päeval. Suurema koguse suppi või kotlette saab samuti mitmeks toidukorraks kasutada.

  • Õhtusöök: sobivad vokiroad, salatid, lasanje või lihapallid – kõik on lihtsad ja kiired valmistada.


Toidu ettevalmistamine

Valmista suurem kogus toitu korraga, jaga karpidesse ja hoia külmikus või sügavkülmas. Nii on lihtne iga kord toitu võtta, kas soojendamiseks või kaasa haaramiseks.

Toidukordade planeerimisel tasub meeles pidada

  • Kala, linnuliha ja kaunviljad (oad, läätsed) on tervislikumad valguallikad kui punane liha.

  • Täisteratooted on paremad kui rafineeritud (valged) teraviljatooted nagu valge sai või tavaline pasta.

  • Toiduainete valikul jälgi küllastunud ja transrasvade sisaldust – eelistades madalama ja 0% transrasvadega tooteid.

  • Karastusjoogid sisaldavad palju suhkruid ja säilitusaineid, seega tarbi neid säästlikult.

Hea plaan annab sulle rohkem aega muude tegevuste jaoks – olgu selleks õppimine, töö või puhkus. Võta nädala alguses vaid viis minutit, et koostada mitmekesine ja tasakaalustatud menüü koos ostunimekirjaga – see muudab kogu nädala sujuvamaks.

Allikas: Iirimaa noorteinfoportaal Spunout.ie “Meal planning made easy”
Allikas: Toitumine.ee
Kaanepilt: Ella Olsson, Unsplash

Artikli kirjutas noorteinfoportaali Teeviit vabatahtlik Alissa Zaneva.

Kas see artikkel oli sulle kasulik?

Samal teemal viimased artiklid

Search