fbpx

Mürgistusliini telefon on 16662

Mürgistus tekib sel juhul kui jood, sööd, hingad, süstid või puutud muul moel kokku ohtliku ainega, mis võib põhjustada haiguse, vigastuse või surma. Reaktsioon ainele võib tekkida kiiresti. Eestis tegutseb Mürgistusliin ehk Mürgistusteabekeskus, mille telefon on 16662, mis on anonüümne ning mis on avatud 24h ööpäevas.

Harva tekib mürgistus otseselt mürgi söömise tagajärjel. Enamasti tekib see ikka meie ümber olevate ravimite, puhastusainete, kodu- ja autokeemia, mürgiste marjade-seente aga ka narkootiliste ainete tarvitamise järel.

See võib juhtuda kogemata ning võib juhtuda ka tahtlikult. Näiteks kodus võib juhtuda olukord, kus pestakse veekeedukannu katlakivi eemaldajaga ning see unustatakse kannu. Järgmisel hommikul kasutatakse “vett”, kuid see on hoopis katlakivi eemaldaja. Samuti võib tekkida mürgistus ravimitest, näiteks võetakse suur kogus tablette või võetakse vale ravimit. Seda võib juhtuda ka väikeste lastega, kes arvavad, et värvilised tabletid on kommid. 

Kuidas mürgistused tekivad ja millest?

Mürgistus võib tekkida erinevate ainete tarvitamise järel. Sagenenud ka on mürgistused suvel (marjad, seened, taimed) ning pühade-puhkuste ajal (ei pöörata tähelepanu kas külas või maakodus olles ümbritsevale ning kätte võivad sattuda ohtlikud ained).

  • Ravimid – retseptiravimid, vitamiinid, kummikomm-vitamiinid, sh on ravimid asetatud valesse karpi ning manustatakse valet ravimit.
  • Sõltuvusained – kõik erinevad ained, mis on narkootilised ja kesknärvisüsteemi pärssiva toimega, nt kanep, LSD, kokaiin, alkohol, antidepressandid jt, sh aineid tarvitatakse suures koguses ja tekib üledoos
  • Seened, marjad, taimed – süüakse kas kogemata või teadmatusest mõnd taime, mis tekitab mürgistuse. 
  • Puhastusvahendid – auto aknapesuvedelik, kodupuhastusvahend, katlakivi eemaldaja, sh on ained valatud näiteks tavalisse plastist joogupidelisse ning peale ei ole märget, et seal on midagi muud sees. 
  • Mürgistused reisidel või ka Eestis – süüakse võõraid marju, taimi või saadakse hammustada mürgiselt loomalt või putukalt. 

Kuidas ma saan aru, et mürgistus on tekkinud?

Sümptomid võivad erineda ainest ja kogusest, kuid võivad ilmneda need: oksendamine, kõhuvalu, krambid, teadvusekadu, ebaloomulik hindamine, tasakaaluhäired, nägemishäired. 

Mida teha kui mina, pereliige või sõber on hädas?

Helista viivitamata (ära oota, et äkki läheb üle) telefonile 16662.

  • Seal töötavad mürgistusvaldkonna eriõppega õed, kes oskavad mürgistuse puhul leida kiiresti kõige sobivama tegutsemisskeemi.
  • Helistamine on anonüümne, sama hinnaga mis tavaline kõne ning kõik kõnes salvestatakse.
  • Hädajuhtumi korral võid helistada ka kohe 112 või sõita haiglasse!

Artikli koostas noorteinfoportaal Teeviit noorteinfo ekspert Kadri Koort. 

Skip to content