fbpx

Kogemuslugu Kirkega: ole julge proovima uusi asju ning rääkima uute inimestega

Pärast 12 aastat koolipinki, oodatakse lõpetanutelt, et nad mõtleksid oma tuleviku peale. Otsustamine tundub aga väga keeruline ja seejuures ei puudu ka surve väljastpoolt. 

Mina leidsin, et parim viis on minna välismaale – minu puhul Saksamaale – ja mõelda enda võimaluste peale. Vaba aasta andis mulle palju julgust, tekitas seiklushimu ja põnevust uute asjade vastu. Loomulikult ei tule ma ütlema, et kõik oli väga roosiline, kuid see andis mulle võimaluse kasvada ning nii leidsin ka tee oma praeguse eriala juurde. 

Ülikooli saades tuli leida endale elukoht, sest Tartu oli mulle seni väga võõras ning ilma kooliekskursioonideta ei oleks ma siia üldse sattunud. Enamasti on nii, et nendele, kes alustavad esimesel aastal, on tagatud ka ühikakoht. Sageli võib korteriotsing olla väga tüütu ja rahaliselt ei pruugi leida korterit, mis oleks hea asukohaga või kus oleks võimalik nt autot hoida. Ühikas elamist ei ole ma pidanud kahetsema, sest toakaaslane oli sõbralik ning korrusekaaslased mega toredad. 

Kuigi ma ei tajunud, kes tuttavatest oli Tartusse kooli tulnud ja ma ei tundnud linna üldse, siis seepärast ei olnud vaja üldse muretseda, sest linn on väga väike ja kompaktne – kõik vajalik on väga lähedal ning lihtsasti leitav.

Sellegipoolest tekkis pärast esimest aastat kahtlus, kas see on ikka minu jaoks parim eriala. Tudengite jaoks on lihtsaks tehtud võimalus võtta vaba aasta või vahetada kasvõi mitmeid kordi enda eriala. Siiani ei ole ma pidanud aga kahetsema, sest ülikoolis on võimalik endale huvitav tunniplaan kokku panna ja ka kooli kõrvalt on võimalik nii palju korda saata. 

Nii otsustasin juba esimesel aastal, et soovin teha kindlasti asju ka väljaspool kooli – loobudes nii ilusatest hinnetest – ja alustasin oktoobrist kooli kõrvalt tööd ning liitusid DD Akadeemiaga, tänu millele hakkasin abiks käima ka Tartu Laste Turvakodus. Oma pealehakkamist üritan jagada uute õpilastega olles teist aastat järjest tuutor ning lüües kaasa näiteks ÜKSAs (Üliõpilaskonna sihtasutus). 

Ülikooli listidega liitudes olen saanud juurde infot erinevate ürituste kohta ning leidnud praktikakoha, mis aitas mul teadmisi praktiseerida. Seepärast soovitan uutel tudengitel käia ringi nn „avatud silmadega“ ning olla julge proovima uusi asju ning rääkima uute inimestega!

Toimetas Sisuloome- ja koostöösuhete tiimi liige Mariliis Lulla. Artikkel on valminud koostöös Üliõpilaskonna Sihtasutusega.

Artikkel on avaldatud aastal 2021.

Skip to content