fbpx

Katriina kogemuslugu: SUP lauaga sõitmine sobib kõigile

Noorteinfoportaali Teeviit juunikuu teemaks on “Minu ohutu suvi”. Muuhulgas jagame erinevate spordialade harrastajate kogemusi. Täna oleme teinud loo Katriina Metstakiga, kes tegeleb SUP laua sõitmisega.

Ma olen Katriina Metstak, 15-aastane ja tegelen SUP lauaga ehk aerulauaga sõitmisega, ujumise, laulmise ja muidugi ka õppimisega.

Kust tekkis huvi SUP lauaga sõitmise vastu?

Huvi tekkis pärast seda, kui mu isa meile koju ühe SUP laua tõi ja sõitma viis. Paar nädalat pärast laua toomist viis ta mind SUP-i Eesti meistrivõistlustele ja sealt tuligi suurem huvi selle erilise spordiala vastu.

Milline on olnud sinu meeldejäävaim mälestus?

Kõige meeldejäävam mälestus on mul Leedu meistrivõistlustel osalemine. Ma võistlesin seal naiste vanusegrupis, kuna olin ainuke alaealine (sellel hetkel olin 13), ning sain nii sprindis (250 meetrit) kui ka maratonil (16 kilomeetrit) esimese koha.

Kas SUP lauaga sõitmine sobib kõigile? Mida tähele panna sellega sõites?

Ma usun, et SUP lauaga sõitmine sobib kõigile, kuna sellega on üpriski lihtne alustada ning see on ka üsna ohutu sport. Lisaks on aerulaudasid lihtne transportida ja on olemas väga palju erineva suuruse ja kujuga laudasid, mille seast saab valida just endale sobiva. SUP lauaga sõites peab tähele panema, et sa oma oma võimeid üle ei hindaks ning vee peal liiga julgeks ja ülbeks ei muutuks, kuna nii on õnnetused kerged tulema.

Mis on SUP lauaga sõites kõige suurem väljakutse?

Kõige suurem väljakutse SUP lauaga sõites on tasakaalu hoidmine, kuna kõikuval laual seismine koos edasi aerutamisega ei ole alguses just kõige lihtsam tegevus.

Kuidas maandada riske ning mida teed enda turvalisuse tagamiseks? Riske saab maandada päästevesti ja leashi ehk turvanööri kandmisega. Leash on nöör, mille üks ots käib laua külge ning teine ots tavaliselt ümber su jala, seega see hoiab ära laua sinust liiga kaugele triivimise. Samuti on oluline ilma ja tuule jälgimine, kuna näiteks liiga tugeva maatuule korral ei pruugi sa isegi jõuda enam merelt tagasi kaldale aerutada. Ma ise olen küll võistlustasemel ujuja, kuid ma ikkagi kannan vesti ja leashi ning jälgin ilmaolusid. Samuti võtan iga kord sõitma minnes joogipudeli kaasa, kuna aerutades tuleb väga kiiresti janu ning kui keha piisavalt palju vett ei saa, võib juhtuda õnnetusi.

Kas oled ka ise ohtu sattunud? Kuidas reageerisid?

Ma sattusin ohtu ühel võistlusel. Sellel päeval oli väga suur tuul ning lained olid kuni 2-meetrised. Ma kukkusin keset sõitu laualt maha ning ei saanud oma laua kõrgete äärte tõttu tagasi peale. Sellises olukorras on kõige olulisem asi rahulikuks jäämine, kuna paanitsedes võid sa asja hoopis hullemaks teha. Ma ootasin, kuni ma olin vette kukkumise ehmatusest maha rahunenud ning proovisin uuesti lauale saada ja seekord ka õnnestusin. Selles olukorras aitas mind päästevest ja mu leash, kuna ilma leashita oleks mu laud minu juurest väga kaugele läinud ning olukord ei oleks võibolla nii positiivselt lõppenud.

Mida soovitaksid teha noorel, keda SUP laua sport huvitab?

Ma soovitaksin kõikidel noortel, keda SUP laua sport huvitab, kindlasti see ära proovida. Praegusel ajal on juba väga paljude veekogude juures võimalik aerulaudasid laenutada ning on võimalik ka minna SUP laua treeningutele.

Milliseid reegleid silmas pidada, et suppamine oleks ohutu?

Kindlasti ärge minge üksinda suppama, eriti siis, kui te ei tunne ennast laua peal väga kindlalt. Suvel on eriti oluline päikesekreemi ja mütsi kandmine, kuna veekogude pealt peegeldab päike tagasi ning selle mõju on kahekordne. Kindlasti pidage meeles ka piisavalt vett juua.

Artiklit toimetas Sisuloome tiimi liige Mariliis Lulla

Skip to content