fbpx

Minu rahanipid: katseta ning loe, küsi teistelt kogemusi ja ära karda eksida

Septembris toimub Finantsinspektsiooni ja Teeviit koostöös videokonkurss “Minu rahanipid”. Lähemalt konkurssist vaata siit. Selleks, et anda inspiratsiooni, jagame täna ühe üliõpilase rahanippe.

Olen viimase aasta bakalaureuse tudeng, kelle kireks on majandus. Rahanippidega kui sellistega olen pidanud kokku puutuma juba päris kaua. Käisin gümnaasiumi ajal kaugemal koolis ning ööbisin ühiselamus, mistõttu pidin ise enda rahaga majandama. Ka praegu elan ühiselamus ning püüan saada hakkama võimalikult odavalt. Nii olen ka materjale päris palju lugenud ning leidnud endale sobivad ja töötavad nipid, mida jagan ka teiega. Olen alati olnud kokkuhoidlik ning tulevikuplaane tegev noor, mistõttu on olnud ka loogiline, et suudan ka iseseisvas elus enda rahaasjad korras hoida. Samuti õppides majandust ning rahandust, saan ma ka lisateadmisi üldpildist, mis aitab minul teha ratsionaalsemad ning enda jaoks parimad otsused.  

Pea eelarvet ning planeeri kulutusi 

Kui ma gümnaasiumi ajal hakkasin üksinda elama, siis tundus algul kõik nii hirmus ja keeruline. Kuidas ma saan kõik arved makstud? Mida toiduks teha? Kas ma üldse oska süüa teha? Mis saab kui rahast ei jätku? Eks kõigi peadest on need teemad läbi käinud. Ühiselamus peagi avastasin, et need hirmud on olnud asjata ning tegelikult oskan ma enda rahaga hästi majandada.  Minu esimeseks nipiks oleks eelarve koostamine. Iga kuu koostan ma eelarve täpsete summadega, mida- mille peale kulub ning mis on prognoositavad kulud. Nii näen ma ka, kust võiks veel kokku hoida. Samuti suuremate kulutuste tegemist planeerin ma ette mitmeid kuid ning kirjutan need üles google keepi. 

Väldi emotsioonioste

Kuna suuremate kulutuste juures kirjutan ma enda asjad üles, siis oskan ka ise juba rohkem planeerida, kuhu ja mida kulutada ning millal oleks selleks just sobilik aeg. Üldjuhul ei soovi ma poes käia iga päev, sest ilma nimekirjata poodi minnes tean ma juba eos, et teen oste, mida hiljem kahetsen. Seetõttu planeerin ma enda toidukava ning seeläbi teen nädalaks nimekirja, mida mul kindlasti vaja on. 

Pane kõik kulutused kirja

Kuna pean ka eelarvet, siis on oluline ka eelarvet jälgida. Seetõttu panen ma kõik kulutused enda jaoks kirja. Igalühel on selleks oma süsteem. Mina isiklikult kasutan 1money appi, kus saan ka kategoriseerida kulud ja tulud. 

Jälgi sooduspakkumisi 

Suuremate kulutuste tegemiseks jälgin ma sooduspakkumisi, et mitte üle maksta. Nii olen ka päris palju enda rahast kokku hoidnud. Samuti on olemas mitmeid portaale, kust on võimalik erinevaid elamusi soodsamalt osta. 

Leia lisatuluallikad ning pane enda raha kasvama

Üha enam leian ma võimalusi, kuidas lisatulu teenida. Näiteks olen alustanud investeerimise õppimist. Usun, et kui ise olla avatud pakkumistele, siis pakkumised jõuavad ka sinuni. Samuti ise proovin vähemalt 50% enda sissetulekutest kõrvale panna, millest 20% investeerin. Nii on mul alati olemas igaksjuhuks raha, kui tuleb ette ootamatusi, samuti on mul olemas raha tulevikuks ning suuremate kulutuste tegemiseks. 

Kokkuvõtvalt peab iga inimene ise leidma endale süsteemi, kuidas majanduslikult võimalikult hästi hakkama saada. Noorena ütleksin, et katseta ning loe, küsi teistelt kogemusi ning ära karda eksida, sest vaid nii me õpime. 

Artikkel on avaldatud 2021. aastal

.

Skip to content