fbpx

Kogemuslugu Ariaga: jutt, et blokeerimine näitab nõrkust, on täielik lollus.

Oleme teinud loo Ariaga, kes paljudele on läbi sotsiaalmeedia tuttav kui Roosabanaanike. Uurisime temalt, milline on suunamudija elu ja milliste internetiohtudega on tema kokku puutunud.

Räägi veidi endast – kes oled, millega tegeled? 

Olen Arija, rohkem tuntud kui Roosabanaanike, ja olen omamoodi influencer – nimelt tegelen ma oma content’i (sisu) tootmisega TikTokis, aga võtan ka sõna tõsisematel teemadel ja vabal ajal käin protestidel vaidlemas.

Kui palju mõjutab sotsiaalmeedia sinu elu? Milline on suunamudija elu positiivne pool?

Sotsiaalmeedia mõjutab väga palju mu elu, sest see on mu töö ja kindlasti ei tahaks ette kujutada elu ilma selleta. See on andnud mulle võimaluse teha tööd kodust ja endale sobival ajal, mis on supermugav võimalus teenida raha, tehes seda, mis mulle tõesti meeldib. Mul on terve elu olnud väga loominguline mõtlemine ja ma saan kõik selle oma videotes ja muus sisus, mida loon, ära kasutada. Sotsiaalmeedia mõjutab mu elu kindlasti ka teises mõttes, kui rääkida sõpradest ja tervest sellest kommuunist. Sotsiaalmeedia aitab hoida end kursis inimeste eluga, kellega võib-olla ei suhtle enam nii palju, aga tore on ikka näha, mis nad teevad.

Kas oled sotsiaalmeedias kokku puutunud ka ebameeldivate, pealetükkivate inimestega?

Kindlasti, lausa iga päev, aga ma olen sellega nii harjunud, et mind väga ei koti enam.

Olen saanud surmaähvardusi ja palju rõvedaid kirju. Ma kustutan kommentaari ja blokin selle inimese ära. Minu arust on see ainuõige asi, mida teha, sest see jutt, et blokeerimine näitab nõrkust, on täielik lollus. Ma ei tea, kes selle välja mõtles. Blokeerimine kindlasti ei näita mingit nõrkust.

Ma ikka suure au ja hea meelega blokin, sest nad kas lõpetavad ära või teevad uue konto ja kirjutavad sama asja edasi, aga see on naljakas, sest siis sa blokid selle ka ära. Easy-peasy.

Mis sa arvad, kui teadlikud on noored internetis valitsevatest ohtudest? Kuidas saaks seda suurendada?

Ma kahjuks arvan, et nad ei ole üldse teadlikud. Vanem generatsioon kindlasti on, sest me kasvasime nii-öelda internetiga koos üles, aga nooremad on väga suure roosa mulli sees. Näiteks praegu käib Instagramis viirus „This took me 3 hours to make, hope you like it + su konto nimi/giftshop.com” ja mul tuleb neid sõnumeid iga päev vähemalt kümme tükki. Paljud ei tea, et võõraste linkide peale ei tohi vajutada. Viirused on üks asi, aga nad ei tea ka seda, et enamik nende „internetisõpradest” on mingid vanad perverdid.

Ma arvan, et väga hea lahendus on teha koolis konverentse, sest sa saad päriselus rääkida ja teistel ei ole muud võimalust kui kuulata. Need, kes räägivad, võiks olla tuntud inimesed, sest õpilased ilmselt võtavad tõsisemalt, kui nende iidol räägib neile igasugustest reaalsetest ohtudest, mitte mingi IT-mees trooja hobusest. Kindlasti võiks olla ka kodune infotund vanematelt, aga praegu on see iPad baby generatsioon, kus imikule antakse tablet kätte ja minnakse omi asju tegema. Järka laine, kus meie oleme lapsevanemad, tuleb parem.

Skip to content