fbpx

Kogemuslugu Aveliga: tihti viivad elus edasi tutvused

Noorteinfoportaalis Teeviit on üheks teemaks noorte osalus, milles keskendume ühiskonna, aktiivsuse, valimiste ning organisatsioonide teemadele. Käesolev intervjuu on tehtud Aveli Heletuliga.

Minu nimi on Aveli Heletuli. Ja ma olen aktiivne Tõrva valla noor, kellele meeldib õppida ja kogeda. Mulle meeldib uskuda, et tegelen igapäevaselt elamisega ja seda just päriselt ja ikka nii, et ma iga hetke naudin.
Aktiivne olemine pakub mulle võimalust teha oma ajaga midagi kasulikku ja nauditavat. Ma usun, et kui inimesel on igav siis sellega ta lihtsalt solvab iseennast.
Samuti armastan ma üle kõige enda proovile panemist ja arenemist. Olles aktiivne saan ma seda kõike teha.


Et teha enda häält kuuldavamaks peavad noored leidma neid kohti kus nende häält päriselt kuulatakse ja hinnatakse. Väga head kohad ongi erinevad kogud kus on üldjuhul just need inimesed kes tahavad et neid kuulda võetakse.
Minu kogemuste põhjal on enamik asju kinni just tutvustes. Soovitan noortel alustada noortekeskustest/õpilasesindustest ja noortevolikogudest. Need on head platformid kust lendu tõusta.
Näiteks osalen mina oma kooli õpilasesinduse tegevuses ja olen ka Lastkaitseliidu noortekogu aktiivne liige.


Kas noorte häält kuulatakse? Eks kuulatakse ikka. Seda tehakse ilmselt aga pigem nende noortega kes on suutnud ronida kuuldavuse redelil natuke kõrgemale kui keskmine Eesti noor. Ma arvan et oleks tore kui ka nendel kes pole nii ambitsioonikad või kellel pole neid vajalikke tutvusi oleks siiski mingisugune võimalus oma arvamust avaldada.
Alati on neid noori kes ei tahagi oma arvamust avaldada aga samas on palju ka neid kes lihtsalt pole nii julged või kellel pole olnud seda õnne. Ka neile võiks anda võimaluse oma arvamust avaldada kuna tegelikult elame me siin ühiskonnas kõik koos mitte ei ole need kes ongi julgemad üksinda.
Eks noortele on kõige olulisemad ikka need teemad mis just neist enesest on. Need lihtsalt puudutavad neid kõige enam. Mulle meeldib uskuda, et ka need teemad mis puudutavad riigi ja ühiskonna tulevikku – meie peame ju selles tulevikus elama ja oma lapsi kasvatama.
Ma hoian oma vaimset tervist tehes asju mida ma naudin. Mulle meeldib olla üksi ja tegelda paljude erinevate loovuse vormidega.


Samuti on minu kirg loodus. Üle kõige armastan ma käija metsas (soopeal!) ja kuulata kuidas linnud laulavad või jälitada mõne looma jäljerada. Tekib tunne nagu ei väsiks ma sellest iialgi ära.
Üks mu armastatumaid tegevusi on raamatute lugemine. Juba algklassides oli mul mõte kunagi oma raamat kirjutada. Nüüd olen ma seda ideed juba vaikselt ka elustama hakanud.
Vabal ajal meeldib mulle kirjutada väikeseid lühijutte ja tegelikult kirjutan ma tasapisi ka ühte natuge pikemat lugu.
Selle kirjutamise jutuga ongi kohane see jutt siin lõpetada.

Artikkel on valminud 2021. aastal.

Skip to content