fbpx

Alide kogemuslugu: võta alati nii palju tegemisi, kui tunned, et jõuad

Teeviit juunikuu teemaks on “Minu ohutu suvi” ning kuna on ka esimene suvekuu, siis oleme teinud loo ühe noore aktivistiga. Täpsemalt räägime ohutusest, aktiivsest eluviisist ning suve tegemistest. 

Räägi, kes Sa oled ja millega tegeled?

Minu nimi on Alide Kristine Alba, ma tegelen võrkpalliga, laulmisega, trompeti mängimisega ning lisaks käin ma veel ka loodusringis ja näiteringis.

Mis organisatsioonidesse Sa kuulud?

Olen kodutütar, Järva valla noortevolikogu esinaine ning Lastekaitse Liidu noortekogu vabavõrgustiku aktiivne liige. 

Kuidas jõudsid noortevolikogudeni? Mis on olnud sellel teekonnal kõige meeldejäävam?

Järva valla noortevolikokku jõudsin ma õpilasesinduse kaudu. Lastekaitse Liidu noortekogusse sattusin, kui minu kooli huvijuht saatis mulle selle noortekogu internetilehekülje ning uuris, kas ma ei sooviks sinna minna. Ta pakkus mulle seda seetõttu, et kui ta selle netilehe avastas, siis mõtles ta kohe minu peale. Ma avasin huvijuhi saadetud lingi ning mind hakkas huvitama, kandideerisin ja saingi sinna noortekokku.

Teekonnal on kõige meeldejäävamad hetked olnud need, kui olen saanud võimaluse rääkida erinevate ministritega.

Milliseid raskusi oled Sa pidanud ületama?

Kõige suuremad raskused on olnud seotud inimestega ja inimestevaheliste suhetega. Vahel ei pruugi kõik ühtemoodi mõista, siis teevad millegi valesti, vahel inimesed isegi ignoreerivad ning ei ole millestki huvitatud, aga lõpuks on kõik hästi läinud.

Mida on Sulle noorteorganisatsioonid õpetanud?

Organisatsioonid on mind teinud tugevamaks ning ma ei pelga enam oluliste ja tähtsate inimestega suhtlemist. Lisaks olen ma tähelepanelikum ning kannatlikum.

Räägi veidi lastesõbralikust menetlusest, kuidas jõudsid selleni ja miks see Sind köidab?

Lastesõbralik menetlus jõudis minuni selliselt, et meile tuldi sellest rääkima. Kuna ma ise olen ka käinud tunnistust andmas, siis oskasin rääkida, mis tunded mul olid, kui olin seal ning mis mul sellest meeles on. Hetkel on see minu jaoks väga tähtis, et kannatanud, tunnistajad või kahtlustatavad tunneksid end mugavalt, et neil tekiks sees hea ja soe tunne ning et nad julgeksid kõike rääkida. 

Kuidas Sa hoiad selle kõige kõrvalt enda vaimset tervist? Millised on Sinu nipid?

Oma vaimset tervist hoian ma väga – mulle meeldib mediteerida, joogat teha ja unistada. Ma räägin oma emaga väga palju ning ta aitab ja toetab mind, tegelikult teeb seda kogu minu pere. Lisaks tunnetan ma ka enda piire, mis on liiga palju.

Minu nipiks on see, et räägi oma loomale, emale, õele, vennale, vanaemale, sõbrale kõik, mis sulle muret või rõõmu valmistab. Vaimne tervis on tähtis. Võta alati nii palju tegemisi, kui tunned, et jõuad. Kui sa ei jõua kõike korraga teha, siis ära karda asja korraks kõrvale panna. Elu ongi õppimiseks!

Kuidas näed Sa enda tulevikku?

Ma ei tea veel, mis ma tulevikus täpselt teha tahan. Ma arvan praegu, et minust võib saada psühholoog, arhitekt, sotsiaalpedagoog või jurist. Need kõik teemad on väga erinevad, aga on mulle huvitavad ning kõnetavad mind

Mida plaanid suvel teha? 

Ma plaanin suvel malevasse minna, palju ujuda, sõpradega aega veeta ning erinevates laagrites käia.

Anna noortele nippe, kuidas suve ohutult veeta.

Suve võiks ohutult veeta nii, et ei käiks liiga paljudel erinevatel pidudel. Õues võiks palju aega veeta, sest värske õhk ning liikumine tugevdab sind. Kindlasti ei tohiks noored alkoholi tarbides ujuma minna. Noored peaksid olema ettevaatlikud, nad peavad nautima suve, aga tegema seda mõistlikult!

Küsis sisuloome- ja koostöösuhete tiimi koordinaator Maris Praats 

Toimetas Kätrin Zupsmann

Loe veel sarnasel teemal:

TAGASISIDE
×

Kirjuta meile oma arvamus