fbpx

Turvaliselt suhtlusportaalides

Kui oled tutvunud Tinderis, Yubos või ükskõik millises muus sotsiaalmeedia kanalis inimesega, kellega suhtlemine klapib esimesest hetkest peale, siis esmamulje võib olla petlik.

Suhtlusportaalides on inimesi, kelle eesmärgid võivad olla kuritegelikud ning inimesi, kes lihtsalt ei hooli päriselt teistest inimestest, kuigi nad väidavad vastupidist. Ei tohi lasta end uinutada sellest, et olete juba mitu kuud veebis rääkinud, see ei välista, et tema eesmärgid ei ole head. Lisaks leidub inimesi, kes lahku minnes ei oska sotsiaalselt õigesti käituda ning valivad kättemaksu ning häbistamise tee.

Ohumärgid sotsiaalmeedias suheldes:

Alastipildi nõudmine

  • See on Sinu enda vaba valik. Kui Sa ei tunne mugavalt, siis kindlasti jäta see tegemata. Arvesta, et seda edastades annad ära kontrolli pildi saatuse üle. Kui teise inimese küberhügieen on kehv, siis võib pilt jõuda sadade, kui mitte tuhandete inimesteni. Saata ei tohi alasti pilte alla 14aastased.

Veebikaamera ees enese puudutamise nõudmine

See on sinu enda valik, kuid alaealistel kindlasti ei soovita seda teha, alla 14aastaste puhul on tegemist juba süüteoga. Need nõudjad võivad rikkuda kokkuleppeid ja salvestavad kogu tegevust. Sarnaselt alasti pildile annad ära võimaluse klipi liikumist kontrollida.

Sotsiaalmeedia kontode paroolide nõudmine

Igaühel on õigus eraelule, ka siis, kui ollakse suhtes. Sõpradega eraviisilise suhtlemise keelamine on märk piiramisest.

Sotsiaalmeedia kontrollimine

Kui teine veebisuhte osapool tahab pidevalt teada, kellega suhtled, millest rääkisite, milliseid pilte edastasite või hakkab ka keelama, kellega üldse suhelda tohid, siis tasub sellest oma lähimate sõpradega rääkida ja paluda neil hinnata, kas see on tavapärane või liiga kontrolliv tegevus. Eriti suhtlemise alguses, kui tunded segavad mõtlemist, on usaldusväärse kõrvaltvaataja pilgust abi. Inimeste veebikäitumine ei erine palju väljaspool veebi käitumisest ja tuleb arvestada, et sel juhul soovib taoline inimene ka seal sinu liikumisi ja otsuseid kontrollida.

Träkingu kasutamise nõudmine

Kui veebisuhe tahab teada, kus sa igal ajahetkel viibid ja nõuab selleks mingi rakenduse kasutamist, siis see on suur ohumärk ja läheb kokku eelmise punktiga.

Ebanormaalselt sage helistamine ja sõnumite saatmine

Kui esialgu võib see tunduda armas, siis igapäevaselt saja sõnumi saamine võib takistada enda igapäevaelu elamist ja tekitab küsimuse, miks teine pool nii käitub. Kindlasti tasub anda märku, kui suhtlus on koormavaks muutunud ning mõistev osapool kindlasti küsib, kuidas sinule paremini sobib, mitte ei jätka pommitamist. See, kes sinu soovist ei hooli, ei hooli samamoodi ka sinu järgmistest ja võibolla palju olulisematest sinu elu ja keha puudutavatest otsustest. Hoolimatut inimest ei saa kasvatada ümber hoolivaks inimeseks, ta saab seda vaid ise suure tahtmise korral teha.

Varjamine

Kui veebituttav väldib veebikaameras enese näopildi näitamist või oma parimate sõprade tutvustamist või nendest rääkimist, siis tasub leida võimalusi selgitamaks välja, kellega päriselt tegemist on. Kui see ennast ohtu panemata ei ole võimalik, tasub suhtlemine katkestada. On juhtumeid, kus pärast mitmekuist usalduslikku vestlemist omaealise poisiga selgub, et tegemist on hoopis 60aastase vanema mehega, kes on terve aja enda kohta valetanud.

Kokkuvõtteks

Kõik need ohumärgid kehtivad ka inimeste puhul, kellega olete päriselus, väljaspool veebi tuttavad. Ei, minu soov ei ole panna kõiki üksteist kahtlustama, kuid need soovitused on juhtumite pinnalt, mis lõpuks politseisse lahendamiseks jõuavad.

Seda veel eriti ajal, kus igasse tutvumisportaali on kolinud veebikelmid, kelle soov on sind investeerimispettustesse meelitada ja mida aeg edasi, seda suurem on ka tõenäosus, et siia kolivad ka propagandalevitajad ja välisagendid, kelle soov on läbi usalduslike suhete sind mõjutama hakata.

Rohkem infot kohtinguvägivalla kohta saate lugeda siit:

Kohtinguvägivald

Teeviit portaali kübervägivalla rubriik annab samuti ülevaate internetis turvaliselt käitumise kohta. 

politseiamet_3lovi_est

Artikli koostas Maarja Punak, veebikonstaabel.

Skip to content