fbpx

Kogemuslugu Mariaga: taliujumine annab inimesele uue energia

29.01.2021
Maris Praats, sisuloome tiimijuht

Noorteinfoportaali Teeviit 2021 esimese kuu teemaks on teadlik eluviis. Seetõttu oleme teinud Mariaga, kes tegeleb taliujumisega.

Olen 17-aastane Maria ja käin alles keskkoolis. Olen väga huvitatud kultuurimaailmast ja erinevatest suundadest mida see hõlmab. Ma tegelen fotograafia, teatri ja tantsimisega.
Jõudsin taliujumiseni läbi oma teatrimooduli, kui üks meie peamistest koolijuhtidest käis sellest meile rääkimas ning selle ajel otsustasime minna ise proovima.

Miks on taliujumine sinu arvates hea?
Ma arvan, et taliujumine on hea, sest see annab inimestele uue energia – energia, millest nad ei osanud isegi unistada. Minu meelest tuleb see kõige paremini välja just siis, kui oled suutnud vees juba natukene kauem olla, kui oleksid osanud arvata. Iga lisatud sekund loeb! Mul ei olnud algselt mingeid eelarvamusi ent nüüd tahaksin veel ja veel minna.
Kõige tähtsam on minu jaoks hingamine. Hingamine peab olema hästi rahulik ja hingata tuleb nina kaudu. Külm vesi pole midagi hirmutavat, see on lihtsalt vesi, nagu siis kui käid duši all või pesed käsi!

Millised muutused on toimunud tervisega peale talisuplusega alustamist?
Kuna ma olen talisuplemas käinud vaid kaks korda, siis ei oska ma veel nimetada pikaajalisemaid tervisega seotud muutusi. Arvan, et kõige rohkem kardetakse haigeks jääda, kuid tegelikkuses on tulemus vastupidine.

Kuidas motiveeriksid inimesi proovima taliujumist?

Ma arvan, et motiveeriksin teisi läbi isikliku tunde, mida see minus endas tekitab. Tunnen peale igat vees käimist ennast joovastunult. Joovastunud elust ja rõõmust! Kuulan neid vahvaid Retro FM’i laule saunas ja laulan kaasa. Olen lihtsalt tänulik, et olen elus. Võib öelda, et see tekitab inimestes väga suuri, positiivseid ja ootamatuid tundeid.

Mil viisil tuleks teha taliujumisest enda jaoks rutiin?

Kõigepealt peakski asja lihtsalt proovima, mitte seadma koheselt eesmärk regulaarselt käima hakata. Lihtsalt ole hetkes ja katseta! Minu jaoks tuleb see rutiin alles hiljem. Praegu on küll koroona pärast Pirita Talisupluskeskus kinni, aga kui see uuesti avatakse, siis tahaksin hakata tihedamini käima ning tahan kogeda uuesti seda elevust ning saada energiat, mida see mulle pakub.

Küsis Sisuloome tiimi liige Britta Kadanik

Toimetas Sisuloome tiimi liige Mariliis Lulla

Artikkel on avaldatud 2022. aastal.

Loe veel sarnasel teemal:

TAGASISIDE
×

Kirjuta meile oma arvamus