Kogemuslugu Kelly’ga: see kolm ja pool nädalat oli kahtlemata minu elu väljakutsuvaim, meeldejäävaim ning põnevaim aeg

25.07.2020
Maris Praats, sisuloome tiimijuht

Noorteinfoportaali Teeviit juulikuu üheks teemaks on iseseisev elu, milles keskendume iseseisva elu alustamisele ning töökogemustele. Käesolev artikkel on Kelly Mattuse lugu sellest, kuidas ta oli esimest korda maleva rühmajuht.

Olen 21-aastane neiu Põlvast, kes otsib pidevalt uusi kogemusi ning tegeleb igapäevaselt enesearendamisega. Hetkel on mind elu viinud Viljandi kultuuriakadeemiasse, kus olen neljast aastast juba kaks edukalt läbinud. Mul on päris mitmeid hobisid. Peamised neist on jooga, tantsimine, reisimine, muusika, raamatute lugemine, astroloogia, matkamine ja suusatamine. Olen aastaid tegelenud nii orienteerumise, suusatamise, tantsimise, laulmise kui ka näitlemisega. 2019. aastal veetsin sügissemestri Erasmuse programmi raames Vilniuses. See on kindlasti minu ülikooli teekonnal üks väärtuslikumaid kogemusi, millest soovitan igal tudengil osa saada. 

2019. aasta talve viimasel kuul mõtlesin, kuidas enda suve sisustada. Ühel päeval uudistasin Facebookis ringi, kui nägin reklaami Tallinna Õpilasmaleva rühmajuhiks kandideerimise kohta. Sõna rühmajuht jäi kohe silma ning pakkumine oli minu jaoks ahvatlev, väljakutset pakkuv ning põnev. Klikkasin kohe peale ning nägin, et rühmajuhi ameti kirjeldus sobis minu iseloomuga suurepäraselt kokku. Samuti sobis malev minu suvisesse graafikusse väga hästi.

Rühmajuhiks kandideerides tuli täita ankeet ning käia intervjuul. Kuna ma paiknesin sel hetkel Põlvas, mitte Tallinna lähistel, siis oli intervjuu Skype’i teel. Hiljem tuli meilile vastus, et osutusin valituks. Rõõmutunne oli väga suur ning suvi tõotas tulla äärmiselt seiklusterohke (mida ta kindlasti ka oli!). Huvitav on see, et ma polnud kunagi varem isegi kuulnud sellisest organisatsioonist nagu Tallinna Õpilasmalev, mis tegelikult on juba aastakümneid nii populaarne ning oluline osa Tallinna noorte elus olnud. Põhikooli ajal käisin paar aastat küll Põlva linna malevas, kuid see on Tallinna Õpilasmalevaga võrreldes kordades väiksema mahuga ning erineb ka töö ja vaba aja tegevuste poolest. 

Peale valituks osutumist tuli läbida kaks koolitust. Esimene koolitus oli selleks, et võiksin noortega töötada. Teine oli Tallinna Õpilasmaleva poolt korraldatav koolitus spetsiaalselt just selle organisatsiooni rühmajuhtidele. Koolitustel toodi välja erinevaid situatsioone, mis on tulnud või võib veel malevas ette tulla ning töötasime erinevad olukorrad läbi. Lisaks saime juurde palju kasulikke soovitusi, nippe ja trikke. Minu jaoks olid koolitused väga kasulikud ning peale nende läbimist tundsin, et nüüd olen täiega valmis malevarühma enda kanda võtma!

Ametlikult on rühmajuht litsentseeritud laagrikasvataja, kes vastutab malevarühma toimimise eest. Rühmajuhi tööülesannete hulka kuulub rühma ettevalmistus ja läbiviimine; sh töökasvatus, vaba aja sisustamine, suhtlemine erinevate osapooltega, dokumentatsioon jms. Minu enda sõnadega on rühmajuht keegi, kelle poole pöörduvad malevlased kõikide oma murede ja rõõmudega. Rühmajuht on malevlase usaldusisik, lüli malevlase ja tööandja vahel, motivatsioonikõneleja ning sõna otseses mõttes lapsevanem.

Ootuseid ja lootuseid malevaks oli kindlasti mitmeid. Lootsin, et nii minu kui ka malevlaste näod oleks enamus ajast ikka naerul ning töötahe ja motivatsioon võimalikult kõrgel. Samuti lootsin, et kõik minu rühma malevlased lahkuvad sealt sama tervena nagu nad sinna jõudsid. Nii õnneks ka läks. Endale olin seadnud eesmärgi olla nii hea rühmajuht, kui ma vähegi suudan. Tahtsin tohutult areneda ja õppida sellest kogemusest, tahtsin iga päev olla parem kui eelmine. Enda arvates sain ma esimese korra kohta päris hästi hakkama.

Rühmaga kohtudes oli minu üks esimesi mõtteid: “Hmm, milline äge sats meil siia kokku on tulnud..”. Vaatasin kõiki ja mõtlesin, et ma ei kujuta ette ka, millised meie kolm ja pool nädalat (just nii pikk oli minu eelmise aasta malev) koos saavad olema, kuid sellest tuleb üks tõeline seiklus meile kõigile. Kui kokku võtta, siis valdasid mind ootusärevus, rõõm ja killuke hirmu. Seega olin väga stardivalmis!

2019. aasta malevas olin malevarühma Glämping 4 rühmajuht. Tegelesime põhiliselt telkide ülespaneku, nende sisustamise ja kokkupanekuga. Samuti rändasime palju mööda Eestit ringi, seega tuli ka logistikale päris palju mõelda. 

Kui ma saaksin valida kõige väärtuslikuma ja õpetlikuma kogemuse aastal 2019, siis on see kahtlemata rühmajuhi kogemus. See on uskumatu, kui palju see mind inimesena kasvatas ning kui palju ma sealt endaga kaasas kannan. Ma armusin enda töösse kiiremini kui arvasin, samuti said malevlased mulle väga kalliks ning lahkumisel ei puudunud ka pisarad. Kui oleksin seda kõike pidanud üksinda tegema, siis ei tea, kas ja kuidas oleksin üldse hakkama saanud. Kuid õnneks oli minu kõrval väga tegus rühmajuht Kristo, kellelt sain tuge ning kui minul tuli pisike motivatsioonilangus, tõttas tema alati appi. Ma ei teeks absoluutselt mitte midagi teisiti. Tunnen, et kõik läks just nii, nagu minema pidi. See kolm ja pool nädalat oli kahtlemata minu elu väljakutsuvaim, meeldejäävaim ning põnevaim aeg. 

Siinkohal mainin, et absoluutselt iga malevarühm on erinev. Rühmajuhid, malevlased, asukoht ja töö on need, mis kõik on määravad. Iga rühm on omanäoline ning annab eluks tohutult väärtusliku kogemuse. 

Ka sellel suvel on mul juba maleva plaanid paigas. Iga uus malev on võrreldav täiesti esimese töökogemusega, absoluutselt kõik on ju jälle teistmoodi. Kui eelmisel aastal olin Glämpingu rühmas, siis sellel aastal ootab mind Lemmatu talu 2 malevarühm, kus tööks on maasikakorjamine. Olen juba praegu tohutult põnevil ning ootan väga malevat! Sellest tuleb üks järjekordne põnev seiklus. 

Küsis Helerin Leemets 2020. aastal.

Loe veel sarnasel teemal:

TAGASISIDE
×

Kirjuta meile oma arvamus

Send this to a friend