fbpx

Karli kogemuslugu: tahangi lihtsalt ise saada paremaks endaks

09.03.2021
Maris Praats, sisuloome tiimijuht

Noorteinfoportaali Teeviit märtsikuu teemaks on minu digielu. Sellel kuul keskendume muuhulgas ka meediapädevusele, interneti turvalisusele aga ka kogemuslugudele inimestega, kes meediaga pidevalt kokku puutuvad. Seekord oleme teinud loo Karl Moorits Kurvitsaga, kes tegeleb Tõrva Raadioga.

Mina olen Karl Moorits Kurvits ja olen 16 aastat vana. Tegelen palju spordiga, praegu peamiselt jalgpalliga, kuid läbi oma elu olen proovinud ja pikemalt harrastanud paljusid erinevaid spordialasid. Jalgpalli olen mänginud 11 aastat. Olen osa võtnud üsna paljudest vabatahtlikest üritustest ja projektidest. Hetkel olen Tõrva Noortevolikogu ja Tõrva Raadio liige. Raadios olen aastast 2015 ja see on saanud mu elus päris tähtsaks.

Kuidas jõudsid Tõrva raadioni ning millega täpsemalt seal tegeled?

Raadioni jõudsin läbi miniraadio, mille eesmärk oli tuua raadiosse uusi noori. Oli üks tavaline koolipäev ja olime tööõpetuse tunnis, kui ühel hetkel astus klassi ka praegune raadioliige Teve Rajamets. Ta tutvustas meile, mis asi üldse Tõrva raadio on ja kuidas hakkab välja nägema see miniraadio huviring. Olime paari poisiga kohe huvitatud ja mõtlesime, et võiks proovida. Nii ta läks, toimus väljaõpe ja 2015. aasta talveraadios tegingi enda nii öelda debüüdi. Pikemat aega olin lihtsalt tavaline saatejuht ja raadio liige, kuid eelmisel kevadel otsustasin ka kandideerida raadio toimetusse. Oma rolliks valisin toimetaja, kelle ülesanne on tegeleda külaliste otsimisega Tõrva äratajasse, jagada ära uudistelugejad, saatejuhid äratajatesse ja talvitajatesse/suvitajatesse. Nendes saadetes oleva kava eest vastutan samuti mina. Neid ülesandeid on veel, kuid need on peamised.

Mida sa oled sellest õppinud?

Raadioga olen õppinud väga palju, nii inimestega suhtlemist kui ka tehnilist poolt. Kindlasti ka ajaplaneerimist ja nüüd selle viimase aasta toimetuses veetes ka üleüldiselt asjade planeerimist ja probleemide lahendamist. Kuid arvan, et peamine asi mille eest raadiole tänulik olen, ongi uute inimestega kohtumine, nendega suhtlemise oskus ja esinemisjulgus.

Millega sa motiveerid ennast tegelema?

Ma ei ütleks, et mul on mingisuguseid erilisi motivaatoreid. Tahangi lihtsalt ise saada paremaks endaks ja kogu aeg midagi uut õppida ja silmaringi avardada.

Offine vs online elu?

Offline vs online elu küsimuses olen kindlasti offline elu pooldaja. Olen seda eriti avastanud nüüd viimase aasta jooksul, et peaksin nautima hetki päris elus ja võimalikult palju inimestega aega koos veetma. Ja seda tehes telefoni võimalikult vähe kätte võtta. Seeläbi tekib lihtsalt nii palju mälestusi mida online eluga lihtsalt ei saa. Üleüldiselt pean internetis rääkimist väga mõttetuks ja arvan pikemaid jutuajamisi mida võiks päris elus rääkida, pole netis üldse mõtet pidada.

Mis teemad köidavad noori hetkel? Miks?  

Ma arvan hetkel köidavad noori enesearendusteemad ja just see kuidas olla mentaalselt tugev ja elus läbi lüüa. Kuna paljud noored tahavadki tulevikuks valmis olla ja see info on nii lihtsasti kättesaadav, on see meis huvi tekitanud.

Millised raamatud/kursused on aidanud sul selles valdkonnas paremaks saada?

Mina ise olen selles valdkonnas leidnud hästi palju materjali Youtubes. Enamasti ei otsi ma neid ka ise, vaid Youtube soovitab ja kui see teema tundub huvitav, siis ilmselt viskan ka silma peale.

Anna paar nippi, kuidas noored saaksid olla rohkem meediapädevad. 

Kui noor tahab saada meedia pädevamaks, siis soovitan mina alati sügavalt mõelda kui reaalne see info, mida sa lugesid ikkagi on. Kas tõesti võib midagi sellist juhtuda? Samuti võiks alati mõelda kontekstile, sest tihti meeldib ajakirjanikele asju tohutult üle paisutada ja luua olukorrast palju hullem pilt kui tegelikult ongi. Ja viimaks soovitan lihtsalt lugeda igapäevaselt hea mainega ajalehti. Minu enda lemmikuks on ERR. Nii oledki asjadega ise rohkem kursis ja tead asjade taustast rohkem.

Artikkel on avaldatud 2021. aastal

.

Loe veel sarnasel teemal:

TAGASISIDE
×

Kirjuta meile oma arvamus