Kadri Rätsepp: kuni hommik saabus

06.11.2022
Liis Enson, noorteinfo peaekspert

Olin end pikalt siin maailmas üksikult tundnud ja tollal olin veendunud, et just sina oled see õige. See õige, kes mind mõistaks, minust hooliks ja oleks olemas. Seal sa olid, lihtsalt olemas keset raamatupoodi. Tegid sisseoste poes, kus seisis riiulitel 7,7 miljardit raamatut, aga sa valisid just minu. Minu, kes oli kõige tagumise riiuli kõige tagumine raamat.

Olin sellest soovistki juba üdini liigutatud, kui mind lugeda tahtsid. Lükkaksin sinu asemel oma paksu tolmu all olevad kaaned lahti – ma olin täiesti avatud raamat. Raamat just sulle lugemiseks. Te ju teate seda lõhna, mida uue raamatu avades tunnete? Sellisel juhul ma lõhnasin ka samamoodi. Lubasin sul end lugeda, sest usaldasin sind. Ma polnud kedagi kunagi varem niimoodi usaldanud. Kui aga trükk mu lehtedelt kuluma hakkas ja liim enam kaantest kindlalt kinni ei hoidnud, siis tundsin, et olen rumal olnud, et endal sind usaldada lasin.

Juba peale esimesi päevi viskasid mind oma räpasesse seljakotti, kus kössitasin koos vesipiibu ja mõne tühja õllepurgiga paar nädalat. Päevavalgust ma nendel nädalatel ei näinudki ning väljapääsu ei leidnud ka kuskilt. Abi palumine tundus võimatu, sest võtsid minult kõik – ka minu hääle.

Aja möödudes muutusin sinu jaoks vist kasutuks. Ma täpselt ei tea, mis sulle ei sobinud, tean vaid seda, et leidsin end üksi, keset parkimisplatsi oleva prügikasti kõrvalt hommikuvalgust ootamast. Kuid ei tulnud hommik, tuli hoopis hulkuv koer, kes mind arglikult nuuskis. Teate küll kuidas need uued raamatud lõhnavad, aga mina enam nii ei lõhnanud. Mu kaaned olid räsitud, leheküljed välja rebitud ja määrdunud, mis kõige õudsem – pealkiri oli maha kraabitud. Ma ei teadnud enam kes ma olen.

Koer viskas end kõhuli maha, pani käpad risti ning koonu minu kaanele. Seal me siis olime, koos, aga samas tundsime end ikkagi üksikuna. Nutsime hääletult kuni hommik saabus.

Hommik viis ära kõleda öö ja tõi kaasa lootustandva valguse. Valguse, mida ma hädasti vajasin.

Teose autor on Kadri Rätsepp, kelle proosatekst saavutas 13–18-aastaste vanusegrupis III koha.

Teeviit Noorteinfoportaali poolt välja kuulutatud loomekonkurss toimus 14.03.22–31.08.22 Euroopa noorte aasta raames ning selle tingimuste kohaselt avaldatakse parimad tööd.

TAGASISIDE
×

Kirjuta meile oma arvamus

Send this to a friend