fbpx

Jätkusuutlikult maitsev

Rahvusvahelise noortepäeva raames on sel aastal fookuses jätkusuutlikkus ja toidusüsteemid. Selle fookuse raames pööratakse suurt tähelepanu ka toidu raiskamisele ning toiduainete tarvitamisele viisil, mis ei ole alati tavapärane. Jagame kahte oma lemmik retsepti – üks soolane ja teine magus. 


Suvikõrvitsa-oakotletid (ca 15 tk)

Loore Emelie Raav

Vaja läheb:

1 suvikõrvits (väike-keskmine)

1 purk punaseid ubasid (võib ka muid)

200 ml riivsaia (või vastavalt vajadusele)

maitsestamiseks:

1 tl küüslaugupulbrit

2 sl maitsepärmi

hakitud värsket tilli

sool

pipar

või meelepäraseid maitseaineid (hakklihamaitseaine, ürdisegu jne)

õli praadimiseks

Riivi suvikõrvits jämeda riiviga. Kurna oad ja loputa vee all. Purusta oad pudrutambi või kahvliga pudruseks massiks.

Sega kätega suvikõrvits, oamass, riivsai ja maitseained massiks kokku. Lisa esialgu ainult osa riivsaia. Kui segu tundub liiga vedel, lisa veel. Hea mass peaks olema nö kätega mätsitav. Lase seista ca 15 min, et riivsai jõuaks niiskust imeda. Vormi saadud massist märjaks kastetud kätega kotletid.

Prae pannil mõlemalt poolt mõõdukal kuumusel kuldpruuniks. Serveeri meelepärase toidu kõrvale või pane lihtsalt leivapeale!Maitseaineid võid ise muuta ja vahetada vastavalt soovile! Kasutada võib nii hakklihamaitseainet kui ka näiteks india masalaid – saad erineva maitsestusega kotletid.


Kadri- Jätkusuutlik- ja keskkonnasõbralik kook: peedi-suvikõrvitsa brownie

Selles retseptis on suur osakaal köögiviljadel – suvikõrvitsal ja peedil, mis on ilmselt igas köögis käesoleval hooajal olemas. Selles retseptis on rohkem köögivilja kui jahu!

 Kook on valmistatud ainetest, mis on kodus tavapäraselt olemas, so suhkur, jahu, sool, õli, kakao ning köögiviljad, milleks on selle retseptis suvikõrvits ja peet. Koogi ettevalmistusaeg on 15 minutit ning küpsetamise aeg 30 minutit. Kokku koos jahtumisega kulub umbes 2 tundi.

 PS! Kook on ülimaitsev!

 Kook:

–        Suvikõrvits – 250 grammi

–        Keedetud peet – 130 grammi

–        Jahu (ükskõik milline*) – 250 grammi

o   *tarta, nisu, kaera, oa, herne või eri jahude segu)

–        Suhkur – 150 grammi*

o   *kui soovid, asenda datlitega

–        Õli/kookosrasv – 30 grammi

–        Kakaopulber – 50 grammi

–        Vanillusuhkur – 1 spl

–        Küpsetuspulber – 1 tl

–        Sool –  1 tl

–        Õli vormi määrimiseks

 Glasuur:

–        Tume šokolaad (nt Kalevi Bitter 56%) – 100-200 grammi

 Valmistamine:

1.   Koogi valmistamiseks püreesta saumikseri või blenderiga suvikõrvits ja peet, kaalu välja kuivained ja õli (vajadusel sulata kookosrasv). Sega püreestatud köögiviljad ja kuivained. Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit ning jahuta täielikult.

2.   Glasuuri valmistamiseks kaalu tooraine ja sega kokku (vajadusel sulata kookosrasv). Vala koogile peale ja lase tarduda. Jahuta.

3.   Naudi kooki külmalt! Kui aga ei kannata oodata, haara juurde külm vaniljekaste, marjamoos või jäätis!

Retsepti allikas. Tõlkis, kohandas ja valmistas Teeviit tiimiliige Kadri Koort.


Loe veel sarnasel teemal:

TAGASISIDE
×

Kirjuta meile oma arvamus