fbpx

Persoonilugu Helina Mägiga: mitte midagi ei ole mitte kunagi valesti

26.01.2021
Maris Praats, sisuloome tiimijuht

Noorteinfoportaali Teeviit 2021 esimese kuu teemaks on teadlik eluviis. Seetõttu oleme teinud loo mõttetreeneri Helina Mägiga.

Olen Helina Mägi, mõttetreener ja tegevus-coach. Ja ma õpetan kuidas seada ja saavutada eesmärke, pannes oma keha tegema eesmärgipäraseid tegevusi.

Minu suurim probleem elus on olnud hirm teha seda, mida ma tahan, sest see nõudis teiste inimestega suhtlemist. Ja ma otsisin sellele probleemile ligi 30 aastat lahendust ning leidsin.

Lahenduse otsimise käigus jõudsin coachinguni, läksin õppima Bob Proctori juurde ja minust sai
listsenseeritud LifeSuccess konsultant.
Seejärel alustasin ettevõtlusega ja tegin kolm aastat mastermind-koolitusi õpetades Napoleon Hilli raamatut “Mõtlemist muutes rikkaks”. Jätkasin seejärel veel kolm aastat oma enda programmi õpetamist, kuid kuna ma ei suutnud tollel ajal täielikult oma vana mõtlemist ära anda ja mõtlemist olulistes valdkondades (nagu müük) muuta, siis ma lõpetasin mõttetreenerina tegutsemise viieks aastaks.

Huvitav asi seejuures oli see, et kui ma lõpetasin, siis ma pidasin end ettevõtluses täiesti läbikukkunuks. Ma arvasin, et ma ei osanud midagi ja ei õppinud midagi (eelkõige turunduse ja müügi osas) ning ma olin raisanud lihtsalt aega jõudmata kuhugi. Need olid minu mõtted.

Kuid mida rohkem ma siinset maailma mõistan, seda enam ma näen, et mitte midagi ei olnud sel esimesel perioodil valesti. Ma lihtsalt ei andnud endale piisavalt aega ega olnud valmis lahti laskma oma negatiivsest loost.

Ja kui jagada üht ideed, mis selgelt sellest kogemusest välja tuli, siis see on järgmine: mitte midagi ei ole mitte kunagi valesti!

Mõttetreeninguga otsustasin uuesti alustada 2018 ja 2019 aasta jaanuarist on mul taas järjepidev programm IPMT, kus ma kõiki oma teadmisi praktiliselt õpetan.

Kes on mõttetreener ning milline näeb välja tema tööpäev?

Sõna mõttetreening tuli minu juurde üsna juhuslikult. Ma vajasin abi oma kodulehe tekstide toimetamisel ja seeläbi sattusin keeletoimetaja Anu Vane juurde. Ja kuna ma tol ajal kasutasin väga kohmakalt seda ingliskeelset tollal tundmatut sõna ‘coaching’, siis tema pakkuski välja sõna ”mõttetreening”. Olen talle äärmiselt tänulik. See kirjeldas väga sobivalt seda tegevust, millega ma tegelesin.

Hiljem lõin ma sellele sõnale ka definitsiooni ja see on järgmine: mõttetreening on enesejuhtimise oskus, mis hõlmab mõtete, tunnete ja tegevuste teadliku juhtimist ja soovitud tulemuste loomist.

Ja mõttetreener on inimene, kes õpetab inimesi mõtlema. Ma pelgasin seda endale väga pikalt tunnistada, kuid just see on see, mida ma teen. Ma aitan luua selgust sellesse, mida inimesed endale ütlevad, sest ainult siis kui me mõistame, mida me endale ütleme, on meil võimalik iseennast teadlikult juhtida.

Sageli tullakse minu juurde mingi küsimusega, oodates, et minul peaks olema nende küsimusele vastus, kuid mul ei ole. Mõttetreenerina aitan ma puhastada mõtteid ja tuvastada mõtteid, nii et vastus saab küsijale lihtsalt selgeks. Küsija on teadnud vastust kogu aeg, mina lihtsalt aitasin tal seda näha.

Kui nüüd tööpäevast rääkida, siis eks see sõltub sellest, kas olla kellegi juures tööl ja teha ainult mõttetreeneri – coachi tööd või olla ettevõtja.

Mina olen ettevõtja. Seega mul on kolm ülesannet – tutvustada oma tegemisi laiemale auditooriumile tehes turundust, hoolitseda olemasolevate klientide eest luues neile uusi õppematerjale ja pakkuda personaalseid või grupikõnesid.

Ja ettevõtjana on mu päevaplaan täielikult enda teha. Olen valinud sellise ajakava, et hommikupoole kui väike tütar on lasteaias, tegelen loometöö ja turundusega ja pealelõunal või vahel ka õhtusel ajal, siis kui kliendid töölt koju on jõudnud, tegelen personaalse ja grupicoachinguga.

Eesmärkide seadmine – kas ja miks on vajalik noortele?

Julgen väita, et eesmärkide seadmine on vajalik igale inimesele. Sest tegelikult me teeme seda niikuinii teadlikult või siis juhuslikult.

Küsimus võiks pigem olla selles, kuidas me mõistame eesmärkide seadmist ja selle vajalikkust.

Paljud ei saa aru, et töö eesmärkidega on vahend, mis aitab meil kasvada, areneda, muutuda, sisemiselt. See on ülimalt oluline põhjus, miks kasutada eesmärke.

Kui ma sean eesmärke ainult selleks, et midagi saada, siis ma jätan kasutamata selle tohutu võimaluse, mida eesmärk pakub.

Kui aga vaadata eesmärkide seadmist läbi enese kasvu, läbi arusaamise, et ma kasutan eesmärki selleks, et sisemiselt kasvada ja muuta oma arusaamist iseendast ja oma elust, siis see on imeline tööriist, mis aitab mul luua teadlikult seda elu, mida ma tahan elada.

Ja kui laiendada seda teemat, et eesmärk on vajalik, selleks, et kasvada, siis eks iga inimese jaoks tähendab see võib-olla midagi erinevat, kuid minu jaoks tähendab see liikumist.

Elu on pidev liikumine ja kui mina seisan selles liikumises paigal, siis mul on ülimalt üksluine ja igav ja suure tõenäosusega olen ma tohutult rahulolematu ning ka kriitiline Elu liikumise osas. Ja ma tean seda, sest ma olen seisnud pikki aastaid paigal. Kui ma aga võimaldan endal kasvada, st muutuda, siis iga päev on huvitav, sest mul on võimalik iseenda kohta nii palju uut teada saada.

Ma saan teada, mida ma julgen ja mida ma ei julge, ma saan teada, mida ma oskan ja mida ei oska, kus on minu tugevused ja nõrkused, mida ma tegelikult tahan ja mida ma kohe mitte ei taha.

Sa ei mõtle vastuseid nendele küsimustele välja istudes ja pastakat imedes. Sa saad vastused nendele küsimustele liikudes, eesmärgi poole minnes ja just see teeb minu meelest elu erakordselt põnevaks.

Kuidas saavad noored oma mõtlemist muuta?

Mõtlemise muutmise protsess iseenesest on lihtne. Tuvastad mõtte, aktsepteerid seda ja muudad seda. Kuid meil tuleks alustada hoopis küsimusest: miks ma tahan oma mõtlemist muuta?!

Kuigi mõtete muutmise protsess on lihtne, see valem on lihtne, ei ole seda kerge teostada. Oma mõtetest loobumine võib olla üsna ränk töö. Seega me ei ole valmis tegema seda lihtsalt muutuse pärast. Meil peab olema põhjus ja see põhjus saab olla eesmärk.

Kui eesmärk on hoolikalt valitud ja targalt sõnastatud, siis sellest saab see põhjus, miks ma tahan ära anda oma tänase mina. Sest mõtete muutmine just seda tähendab. Tänane mina peab lahkuma. See, mis minus on tuntud, see tuleb lahti lasta, siis ma saan muutuda. Ja ma saan seda kõike teha läbi kolme etapi: tuvastan, aktsepteerin ja muudan.

Kuid ma ei ole nõus seda tööd tegema, kui ma ei teadvusta endale põhjust, miks ma seda teha tahan.

Kuidas aru saada, millal on õige hetk pöörduda mõttetreeneri poole?

Mina kirjeldan seda hetke paigalseisuna. See on see olukord, kus ma käin ringiratast oma mõtetes, või teen samu tegevusi ega suuda teha muutust. Või minu füüsiline maailm ei muutu selles suunas, nagu ma tahan. Seega siis kui on paigalseis ja ma ei liigu, on kindlasti väga oluline tulla mõttetreeneri juurde, kes aitab mõista, mis sind tegelikult kinni hoiab.

Millised on soovitused noorele, kes soovib oma mõttemaailma teadlikumaks muuta?

Noored, kes soovivad oma mõttemaailma ja selle võimalusi tundma õppida soovitaksin järgmist:
Õpi tundma iseennast. Ja iseenda tundmine tähendab, et ma tean, mida ma mõtlen, mida ma tunnen, mida ma teen ja milliseid tulemusi ma saan. Kõik need komponendid on olulised. Ja kõigi nende komponentide vahelised seosed on olulised, sest nendest komponentidest tegelikult kujunebki meie mõtlemine.

Selleks, et ennast tundma õppida, pean ma hakkama tegema ülestähendusi. Panema kirja oma mõtteid, panema kirja kuidas ma end tunnen ja ka seda mida ma teen. Ning mil moel mõte-tunne-tegevus ja tulemus omavahel seotud on. Nimetan neid teadmisi sisenditeks.

See info, mida ma sel moel enda kohta kogun, on sisend, et hakata looma lahendusi, mis aitavad mul luua teadlikult elu mida tahan. Ja läbi selle protsessi õpin ma oma mõttemaailma tundma, kuid ma õpin seda ka muutma.

Milliseid raamatuid või podcaste soovitaksite noortel lugeda ja kuulata?

Brooke Castillo https://thelifecoachschool.com/podcast/

Tom Bilyeu https://impacttheory.com

Mel Robbins videosid youtubes

ja miks mitte ka Helina Mägi audioblogi Tahan Tegutseda https://www.mottetreening.ee/tahantegutseda/

Lugeda soovitan Katie Byron The Work. Kahjuks minu teada vaid inglise keeles.

Artiklit koostas sisuloome tiimi liige Britt-Lauren Oltsmann ning toimetas sisuloome tiimi liige Mariliis Lulla

Artikkel on koostatud 2022. aastal.

Loe veel sarnasel teemal:

TAGASISIDE
×

Kirjuta meile oma arvamus