DIY: Tee ise piparkoogid algusest lõpuni

Sobiva jõulukingi leidmine võib olla keeruline ning mõnikord ka ebavajalik. Mida kinkida või mida oleks kingisaajal vaja? See tundub olevat paljude inimeste jaoks keeruline küsimus. Teeviit soovitab jõulukingitused ise valmistada ning miks mitte teha ise algusest lõpuni piparkooke?

Piparkookide ajalugu

Piparkookide valmistamise ja kaunistamise oskust on aegade jooksul suureks kunstiks peetud ning piparkoogitegemise traditsioon ulatub kaugele ajalukku. Piparkookide tegemist ja söömist seostatakse jõulude ja Saksamaaga, kuid andmed piparkoogisarnastest vürtsikatest meekookidest ulatuvad Vana-Egiptusesse ja Mesopotaamiasse. Piparkookide jõudmist Euroopasse seostatakse ristisõdalaste ja vürtside sisseveoga 11. sajandil. Esimesed teadaolevad vormitud  piparkoogid valmisid 15. sajandi keskpaigas, kasutusel olid tõenäoliselt puidust piparkoogivormid.

Piparkoogid kingituseks

Südamliku ja ise valmistatud kingituse tegemiseks ei ole vaja teha muud, kui valmistada ise piparkoogi taigen ning hiljem vormida meelepärased kujundid. Piparkooke saab teha kõvasid või pehmeid, glasuuriga või ilma, väikestena või tervete majadena. Otsusta ise, kuidas soovid teha.


RETSEPT

Vaja läheb:

  • 170 grammi täisterajahu
  • 120 grammi nisujahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl söögisoodat
  • pool tassi toeatemperatuuril seisnud kookosõli
  • pool tassi suhkrut
  • 0,25 tassi vett
  • Vürtse: tl ingveripulbrit, 0.5 tl kaneeli, 0.5 tl muskaatpähklit, 0.5 tl nelki (või 3 tl piparkoogimaitseainet) ja 0.5 spl vaniljet

Valmistamine:
Sega ühes kausis omavahel jahu, küpsetuspulber, söögisooda, kaneel, ingver, muskaatpähkel ja nelk.

Sega teises kausis kokku toatemperatuuril kookosõli ja suhkur. Sega segu umbes 1-2 minutit, kuni segu on muutunud ühtlaseks ja suhkur on sulanud. Lisa segule juurde vesi, vanilje ja sega segu ühtlaseks.
Lisa jahu ning maitseainete segu suhkrusegule ning sega hoolikalt, vormi segust taigen.

Mähi valminud taigen kilekotti või toidukilesse ning lase sel seista vähemalt 2 tundi külmkapis. Kõige parem on lasta taignal külmas olla terve ööpäeva, siis maitsestub taigen eriti hästi taignale lisatud vürtsidega.

Enne taigna rullimist ja piparkookide vormimist lase taignal toatemperatuuril seista umbes 30 minutit kuni 1 tund, siis on lihtsam taigent rullida. Rulli taigent kas natukese jahuga üle puistatud tööpinnal või kasuta rullimise alusena küpsetuspaberit.

Valmis piparkoogid pakenda näiteks tsellofoni ning seo paelaga kinni. Kingisaajal on sellise kingi üle kindlasti suur rõõm!


Allikad:

TAGASISIDE
×

Kirjuta meile oma arvamus