Alex Aus: lihtne poisiklutt, kellele meeldivad makaronid

06.11.2022
Liis Enson, noorteinfo peaekspert

Kokanduse vallas tegutsev Alex Aus (20) on Tartu noor, kes lõpetas kaks aastat tagasi Hugo Treffneri gümnaasiumi ja tegeleb nüüd ettevõtlusega. Lihtne poisiklutt, kellele meeldivad makaronid. Peab täpselt teadma, mida tahetakse: peavad olema kindlad unistused ja eesmärgid ja alles siis saab hakata nende poole liikuma.

Kes sa oled ja millega sa tegeled?

Minu põhiline loosung on see, et olen lihtne poisiklutt Tartu külje alt, kellele meeldivad makaronid. Niimoodi paljud mind teavad. Ma ei pea ennast niivõrd kokaks, vaid pigem ettevõtjaks. Kokandus on see, millest kõik algas, ja see on kõige suurem kirg, mida ma olen oma elu jooksul palju esile toonud, olles sellele kõige rohkem rõhku pannud. Projekte on teisigi ja lõppkokkuvõttes mulle lihtsalt meeldib ehitada. Väiksena ütlesin, et tahan saada leiutajaks, ja hiljem tulevikus hakkasin mõtlema, et ma ju olengi leiutaja, sest tegelikult ettevõtjana on mul vabad käed ja võin ehitada ükskõik mida.

Kuidas leidsid tee TikToki?

Kui alustasin kokandusega, siis umbes samal ajal algas ka mu ettevõtluse teekond. Ühel päeval tõi isa mulle raamatu (Jaak Roosaare „Rikkaks saamise õpik“) laua peale ja ütles, et kui ma selle läbi loen, siis saan 50 eurot. Hakkasin lugema ja mõte avanes. Pärast seda võtsin juba järgmise raamatu (Robert T. Kiyosaki „Rikas isa, vaene isa“) ja siis hakkasin oma nina aina rohkem ettevõtluse maailma sisse pistma ja seejärel vaatasin sellest videoid. Toona oli mulle kõige suurem eeskuju Gary Vaynerchuk, kes soovitas kõigile, et minge TikToki. Nalja pärast mõtlesin teha TikToki kokandusvideo, milleks oli video veganlasanjest, ja see sai väga populaarseks, isegi soomlased vaatasid. Siis ma postitasin veel paar videot ja ka nendel läks hästi. Vahepeal tuli langus (ei postitanud ning tegin muid asju) ja TikToki tagasi tulles olid mul mu TikToki numbrid meelest ära läinud ja mulle ei mahtunud pähe, et 7000 inimest on minu postitust laikinud. Pärast seda sain aru, et TikTok on ikka hea koht ettevõtluseks, ja hakkasin seejärel rohkem postitama. 

Kust saad inspiratsiooni uute TikToki videote ja retseptide jaoks?

Alex Aus

Retsept ei ole ühegi koka oma, see ei saa olla võimalik, et inimesed ütlevad, et see on nende välja mõeldud retsept. Samamoodi on kunsti ja spordiga, sest alati on keegi midagi teinud. Oleme väga palju mõjutatud ümbritsevast keskkonnast. Vaadates kokandusvideoid, hakkavad teatud asjad külge. Ma julgustan noori vaatama videoid, kui neid hakkab midagi huvitama, sest ka mina olin see, kes neid vaatas, ja tänu nendele sai kõik alguse. Ma ei ole ulmeliselt originaalne, ma ei ole kokaks õppinud ning mul pole restoranis töötamise kogemust. Kui ma leian mõne huvitava retsepti, mis meeldib, siis salvestan selle ja lisan enda niši juurde.

Kust ja kuidas tuli mõte teha oma restoranibuss?

Tegin sõbraga pastaõhtu ja seal tuli ka pastabussi idee. Värsket pastat tegevaid busse siiamaani väga ei ole (USAs on mõned, näiteks Los Angeleses). Hakata food truck’is pastat

tegema on tunduvalt raskem kui teha samas kohas burgerit. Kui ei võeta esimest sammu ette, siis see jääb soiku. Ma utsitan noori iga mõttega alustama, sest igat asja on võimalik lõpetada.

Kuidas on Pastaljano su elu muutnud?

Mul on oma äri, mis tegelikult toimib. Kahe aastaga olen saanud selle jooksma nii, et mul on oma sissetulek ja ma ei pea kusagil palgatööl käima. Aga kuna see on suveäri, siis tervet aastat sellega ära ei ela, tuleb teha kõrvalt asju, mis minu jaoks on koka-show. Mulle meeldib see, et üle Eesti on pastafanaatikuid. Pastaljano hakkas promoma pastafarismi, mis on pastausk ja reaalne usk, mis maailmas levib. Kui klient tuleb pastat sööma, siis paneme talle sõela pähe, võtame vahukulbi ja ristime ta pastafarismi usku. See on loonud palju kontakte ja toonud hästi palju võimalusi.

Kust alustada?

Peab täpselt teadma, mida tahetakse: peavad olema kindlad unistused ja eesmärgid ja alles siis saab hakata nende poole liikuma. Mulle on see edu juurde toonud, et ma olen sotsiaalmeedia mahtu vähendanud ja kui keegi ütleb mõne hea mõtte, siis see jõuab mulle päriselt kohale. Oluline on valida endale kindlad sisuloojad, kes viivad edasi selle eesmärgini, kuhu jõuda tahan.

Kui saaksid noortele midagi öelda, siis mis see oleks (mõttetera, soovitus)?

Olge ägedad, nagu te olete!

Kas sul on mingi salametoodika või nipid, mis ideede arengule kaasa aitavad?

Loovus on treenitav, aga mingis mõttes tuleb ka sünniga kaasa. Hästi loovust treenivad on arvutimängud ja fantaasiafilmid, nii et soovitan nendega tegeleda.

Kes on sinu suurimad motivaatorid ja kuidas nad sind toetavad?

Suurimad motivaatorid on sõbrad, kes on minuga samal lainepikkusel. Nad mõtlevad minuga sarnaselt, on ettevõtlikud ja näevad lahendusi. Kes vähegi minuga samastub, siis võib alati kirjutada ja suhelda.

Mis on hea pasta saladus?

Keetke pastat rohke soolaga. Teine reegel on see, et vähem on parem. See on itaallaste reegel.

Kuidas valmis Pastaljano menüü?

See tuli hästi jooksvalt, sest mul ei olnud aega seda ülispetsiifiliselt läbi mõelda. Küll aga tegime ülihea tootearenduse, sest mul oli väga tugev motivatsioon. Katsetasime läbi vist isegi 150 retsepti ja märkisime üles, mida lisada ja mida vähemaks võtta. Menüü tuli kokku

loovuse, tunnetuse ja kõhutunde järgi. Nimede puhul oli üks mõte see, et kõige lihakam pasta saaks nimeks Chuck Norris.

Intervjuu tegi noorteinfoportaali Teeviit vabatahtlik Hanna-Maria Johanson

Intervjuu on avaldatud 2022. aastal.

TAGASISIDE
×

Kirjuta meile oma arvamus

Send this to a friend